Wikipedia-artikel

iDevice-pictogram Wikipedia

Wikipedia-artikels kun je snel integreren in je pagina. Bewerken (bijvoorbeeld inkorten) kan ook.

Kies in de iDevices voor 'Wiki-artikel'. Geef het artikel een andere naam (1), kies de taal (2)
en vul de zoekterm (3) in. Daarna 'Laden' (4). Je kunt het artikel nu ook bewerken (5): inkorten,
aanvullen, wissen. Bewerken met de teksteditor kan ook.
Vink af (6) als het artikel ok is.

Onderaan dit item vind je een voorbeeld.

Wiki

 


Pater Damiaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

(Doorverwezen vanaf Damiaan)
Pater Damiaan
Pater Damiaan

De Zalige Pater Damiaan De Veuster, ss.cc., geboren als Jozef De Veuster, (Tremelo, 3 januari 1840 - Molokaï (Hawaï), 15 april 1889) was een Vlaamse Picpus-pater en missionaris, bekend voor zijn werk voor leprapatiënten. Hij werd in 1995 door Paus Johannes-Paulus II zalig verklaard en in 2005 door de Vlaamse televisiekijkers verkozen als de Grootste Belg in de geschiedenis.

Inhoud

Biografie

Geboren in Tremelo

Hij werd geboren als zevende kind in een boerengezin met acht broers en zussen. Toen hij 15 jaar oud was ging hij in de graanhandel van zijn vader werken, maar hij wilde eigenlijk priester worden. Hij ging naar het college van 's-Gravenbrakel, en trad vervolgens in bij de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria in Leuven, waarbij hij de broedernaam Damiaan koos. Hij werd een broeder Picpus op 7 oktober 1860, in navolging van zijn broer.

Geboortehuis in Tremelo
Geboortehuis in Tremelo

Missionaris in Hawaï

Na zijn studies kreeg pater Damiaan toestemming om als missionaris te gaan werken op de Hawaï-eilanden. Hij vervulde daarmee de droom van zijn broer, die zelf niet kon gaan. Hij kwam aan in Honolulu op 19 maart 1864. Hij werd daar op 21 mei 1864 tot priester gewijd. Hij werkte in verschillende parochies op het eiland van Oahu.

In die tijd werden melaatsen van Hawaï samengebracht in een kolonie in het noorden van het eiland Molokaï. Ze kregen voedsel en andere voorzieningen, maar geen medische hulp. Damiaan vond dat ze tenminste een priester konden gebruiken, en vroeg toestemming aan zijn bisschop om naar Molokaï te gaan.

Molokaï

Op 10 mei 1873 kwam hij aan op Molokaï, waar op dat moment 600 lepralijders verbleven. Damiaan begon met de bouw van een kerk en de aanleg van wegen. Naast zijn werk als priester vervulde hij ook de rol van dokter, en hij maakte zelfs doodskisten en groef graven. Zijn komst was een keerpunt voor de kolonie: wetten werden nageleefd, er kwamen degelijke huizen en een school.

Orde van Kalakaua

Koning David Kalakaua verleende aan Damiaan de titel "Knight Commander of the Royal Order of Kalakaua". Toen prinses Lydia Liliuokalani de nederzetting bezocht om deze titel te overhandigen, werd ze geraakt door wat ze zag. Zij bracht de wereld op de hoogte van haar ervaringen, en van Damiaans werk. Hierdoor werd zijn naam bekend in de Verenigde Staten en Europa. Protestanten in Amerika brachten grote sommen geld bijeen voor de missie. De Kerk van Engeland zond voedsel, medicijnen en kledij.

Dood

De crypte van de Sint-Antoniuskerk in Leuven, waar Damiaan begraven ligt
De crypte van de Sint-Antoniuskerk in Leuven, waar Damiaan begraven ligt

In november 1884 werd bij hemzelf lepra vastgesteld. Met de hulp van vier anderen bleef Damiaan echter verder werken tot veertien dagen voor zijn dood op 15 april 1889. Hij stierf toen hij 49 jaar oud was.

Op 3 mei 1936 bracht het schoolschip Mercator de stoffelijke resten van Pater Damiaan over naar Antwerpen in aanwezigheid van koning Leopold III en kardinaal Van Roey. Zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar Leuven en er bijgezet op 5 mei 1936 in de crypte van de Sint-Antoniuskerk.

Zaligverklaring

Op 4 juni 1995 werd hij door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard tijdens een openluchtviering aan de Basiliek van Koekelberg. Na de plechtigheid werd een relikwie (rechterhand) van Pater Damiaan overgebracht naar Molokaï en uiteindelijk op 22 juli 1995 begraven in Kalawao op Molokaï.

Trivia

Externe links


Dit artikel valt onder de licensiebepalingen vanGNU Free Documentation License. Gebruikt materiaal vanartikel"Damiaan".